Barnguider

Barn är inga idioter. Att göra ljudguider för barn handlar inte om att sänka nivån utan om att skifta perspektiv och försöka se världen ur barnets ögon. Barn har andra referenser än vuxna men kan vara precis lika intresserade av vad som helst. Framförallt är de en kräsen publik. De låtsas inte tycka om sånt som inte intresserar dem. Och det är därför en barnguide aldrig får vara tråkig.

Läs mer

Tips

Det är framförallt barn upp till och med lågstadiet som behöver en egen guide. Vi brukar säga att en bra vuxenguide också ska vara spännande för en intresserad 12-åring. Och att en bra småbarnguide alltid ska vara rolig också för en vuxen!

Kan du göra en bra barnguide kan du göra allt.

Barnguider är den första rubriken på de här inspirationssidorna och det är ingen slump. En barnguide kan se ut på många olika sätt och göras inom alla genrer. Men den ställer extra krav, och därför finns det mycket att lära av den. En bra barnguide behöver ha ett roligt koncept, en tydlig vinkel, och vara genomförd på ett sätt så att den blir spännande oavsett vad den handlar om.

Börja med att svara på några frågor.

Vem ska berätta? Hur kan vi få barnen att identifiera sig med den som berättar? Kan berättaren ta en roll i den guidning som görs?

Hur kan ljud- och musikläggning användas för att skapa aha-upplevelser? Hur kan det bidra till att guiden blir dynamisk, med tempoväxlingar och variation?

Hur blir guiden begriplig? Hur förklarar vi det som är invecklat på ett underhållande sätt?

Och sist men inte minst: vilken interaktivitet kan vi använda oss av? Hur ska barnen röra sig? Finns det val som barnen kan ställas inför under guidningen? Finns det uppdrag för dem att utföra?

Så, om vi ska koka ner det.

Gör det bra. Var inte inställsam. Ha roligt själv medan du jobbar.

Provlyssna

Här kan du utdrag ur två barnguider vi gjort som komplement till traditionella vuxenvandringar. Det första kommer från Örebro och appen Wadköping då och nu (det antyds här att berättaren har en speciell roll i vandringen, ta dig till Wadköping så får du veta vilken i sista punkten). Det andra utdraget kommer från barnguiden till utställningen Det nya landet på Utvandrarnas Hus i Växjö. Här är det amerikakoffertar som berättar - och i det här fallet rör det sig om en koffert av det finare slaget.

Wadköping Vårdträdet

Barnguide "Det nya landet"

Vill du ha hjälp med att berätta din historia?

Vill du höra mer om vad vi gör? Få en demo utlagd på gatan utanför ditt hus? Eller bara berätta om din fantastiska idé? Ring vår VD Magnus direkt eller mejla för att boka ett möte.

+46 706-208 653 info@hi-story.se

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
© 2024 Hi-Story