Historiska vandringar

På en kulle i Vång utanför Ronneby har det en gång i tiden legat ett tempel. Inga spår efter templet syns i landskapet idag. Men när du får höra hur landskapet här en gång såg ut blir det begripligt att kullen intill vägen en gång i tiden fick en alldeles speciell betydelse. Det är så det fungerar. När du hör något berättas väcks dina inre bilder till liv. Och med hjälp av ljud kan du uppleva att du förflyttas till förfluten tid.

Läs mer

Tips

Leta alltid efter spår av historien i miljön där du befinner dig - oavsett om du gör en stadsvandring om 1800-talet eller en vandring om förhistorien i Östergötland. Det är tacksamt att använda synliga detaljer som en startpunkt för att berätta den stora historien.

Porten till en svunnen tid

En historisk vandring kan göras på många olika sätt och hängas upp på många olika saker. Kanske har du turen att ha fantastiska miljöer där de historiska händelserna ägt rum: som Borgholms slott eller klostret i Ystad. Eller också finns det en spännande historisk person vars liv går att knyta till platser och saker som vi kan bygga en berättelse kring. Eller så är det något i omgivningen som inspirerar. Allt ifrån ett storslaget landskap till små detaljer i en husfasad.

En dynamisk historia

När du gör en vandring som utspelar sig i det förflutna handlar det om att bygga en spännande berättelse som hela tiden rör sig mellan det som sägs, det som hörs, det som syns och det som besökaren kan föreställa sig.

Verktyg för tidsresan

I våra appar finns det förstås möjlighet att publicera bilder, foton och filmer som understödjer berättandet. Ibland ökar det närvarokänslan om vi får se hur en speciell person såg ut. Ofta bidrar det dessutom till att besökaren får en bättre förståelse, till exempel för hur ett hus var byggt. Men det starkaste verktyget för att du ska uppleva att du förflyttas till en svunnen tid är ljudläggningen. Den placerar dig mitt i en miljö och hjälper dig att föreställa dig det som en gång var.

Provlyssna

Här kan du höra utdrag ur tre projekt där vi arbetat på olika sätt. I guiden till Västra Vång har intervjuat arkeologen Mikael Henriksson och kompletterat med speaker och ljudläggning. I Slaget vid Nissan hör vi historien om det här slaget i ett enda svep. I guiden till Dackeleden följer vi den kände upprorsledaren i en sammanhängande berättelse uppdelad i punkter.

Johannishusskatten utanför Vång

Slaget vid Nissan

Dacke_3

Vill du ha hjälp med att berätta din historia?

Vill du höra mer om vad vi gör? Få en demo utlagd på gatan utanför ditt hus? Eller bara berätta om din fantastiska idé? Ring vår VD Magnus direkt eller mejla för att boka ett möte.

+46 706-208 653 info@hi-story.se

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
© 2024 Hi-Story